Neem contact op
555-555-5555
mymail@mailservice.com

Heb jij voldoende daglicht in huis?

Marjon Bodewes • 1 november 2023

Dag licht, kom maar tevoorschijn!

En blijf alsjeblieft… zo lang mogelijk.

Je geeft me energie!


Ik moet er altijd aan wennen als het weer vroeg donker wordt 's avonds. Ik hou van de lange zomeravonden.

Daglicht is zo belangrijk. Daglicht is essentieel om je prettig en comfortabel te voelen in huis (en natuurlijk ook op andere plekken, zoals op je werk). Laat voldoende daglicht in je huis toe!

Zorg daarbij dat het daglicht van meerdere kanten een ruimte binnen komt, dat geeft een fijne lichtverdeling. Want als er licht van meerdere kanten komt is het minder schel dan als je daglicht hebt van één kant. 

Te fel licht is niet fijn, dat kan verblinding veroorzaken. Je kan voornamelijk binnen last hebben van verblinding als er een groot contrast is tussen licht en donker. Daarom is het verstandig het daglicht te temperen. Het is van belang om een balans te vinden bij de hoeveelheid daglicht dat je toelaat in huis.


HOEVEEL DAGLICHT LAAT JE BINNEN?

De hoeveelheid daglicht dat binnen komt wordt voor een groot deel bepaald door de positie, vorm en afmetingen van ramen en daklichten. Hoe groter het raam, hoe meer licht gaat niet op. De grootte zegt natuurlijk wel iets, maar het maakt veel uit waar het raam in de gevel zit. Komt het tot de grond en/of tot plafond? Zit het raam aan de zuid- of noordkant? Is het raam breed of smal? En zo kan je doorgaan.

Naast de lichtopening (het raam) zelf kan je het daglicht temperen met een luifel en raambekleding . Of bijvoorbeeld door een boom buiten of een plant binnen. Of (ongewild) door het huis van de buren.


VERSTROOIEN EN TEMPEREN VAN DAGLICHT

Het gehele interieur draagt bij aan het verstrooien en temperen van het daglicht. Het licht reflecteert via het plafond, de wand, vloer en meubels verder de ruimte in. De kleuren en vormen in de ruimte spelen daarbij een belangrijke rol. De verdeling, het verstrooien van het daglicht, bepaalt hoe je een ruimte ervaart. Hou daar rekening mee als je een kleur kiest voor bijvoorbeeld een wand.

Kies niet zomaar een leuk kleurtje uit. Hang in elk geval een, liefst grote, kleurstaal op de wand en kijk op verschillende momenten van de dag hoe de kleur uit komt. Het beste is om een proefje te maken, een stukje wand schilderen of als het om hout gaat een los stukje hout lakken en op de betreffende plek neerzetten. Je zal zien dat je de kleur soms heel anders ervaart.

Vorm en kleur zijn onafscheidelijk verbonden met licht.

Als interieurarchitect ben ik altijd bezig met licht. Ik wil ruimtes creëren waar je zoveel mogelijk van het daglicht kan genieten. Een ruimte met een prettige lichtverdeling. De variatie van het daglicht vind ik zo mooi. Het licht zorgt voor subtiele verschillen gedurende de dag en per seizoen. Je kan er naar blijven kijken en ontdekken.

Dag licht!

Share by: